Ohjeita ratsastajille - lue nämä!

Hevosemme ja meitä ympäröivä maaseutu ovat meille täällä asuville tärkeitä. Retkillämme näemme kauniita maisemia ja mahdollisesti muita eläimiä sekä kohtaamme kenties alueen maanomistajia ja asukkaita. Tavoitteenamme on kulkea luonnossa häiritsemättä muita ja tekemään retkistämme turvallisia ja mieleenpainuvia elämyksiä asiakkaillemme sekä työtovereillemme hevosille. Siksi toivommekin, että luet alla olevat ohjeet huolellisesti ja noudatat kaikkia ohjaajan sinulle antamia ohjeita.

-Muistathan, että talli ja sen pihapiiri on hevosten lisäksi muidenkin eläinten ja etenkin perheemme koti, joten kunnioitathan kotirauhaamme ja saavut tallillemme aikaisintaan 20 minuuttia ennen varaamaasi ratsastusta. Kaikki hevostoimintamme on ainoastaan ennakko ajanvarauksella.

- Mukaan retkille mahtuu enintään 5 henkilöä kerrallaan, tilapäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

- Ratsastajan painoraja on 95 kg ja pituus max 190 cm.

- Ikäraja retkille ilman vanhempia ja ilman aikaisempaa ratsastuskokemusta on 12 vuotta. 7-11 vuotiaat pääsevät maastoon vain vastuullisen aikuisen seurassa, mikäli heillä on aikaisempaa ratsastuskokemusta. Ratsastustaidottomille lapsille suosittelemme talutusratsastusta.

- Ei yläikärajaa, sopii iäkkäämmillekin.

- Ratsastustaidottomia otamme turvallisuussyistä maastoon maksimissaan 3 henkilöä kerrallaan talvella, kesäisin 2 henkilöä.

- Retkillämme ratsastamme aina kokemattomimman ratsastajan taitojen mukaan. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi! Jos varaat retken ystäväporukallesi, selvitä kaikkien mukaan lähtijöiden taitotaso ennen retken varausta. Näin osaamme valita sopivat hevoset ja reitin retkellenne.

Aloittelija: Ei aiempaa kokemusta tai vain muutamia ratsastuskertoja takana.

Vähän kokemusta: Olet jo kokeillut ravia, kenties laukkaakin ja osaat itsenäisesti laittaa hevosen liikkeelle ja pysäyttää sen. (vähintään 2v säännöllistä ratsastusta takana)

Kokenut: Pärjäät kaikissa normiaskellajeissa. Hallitset hevosesi, osaat ottaa muut ratsukot huomioon ja pärjäät monenlaisessa maastossa sekä liikenteen seassa. (Vähintään 3v säännöllistä ratsastuskokemusta ja 14v ikä).

- Pukeuduthan säänmukaisesti ja asialliseen asuun, sekä tukeviin kannallisiin kenkiin. Laita talvella riittävän lämmintä vaatetta yllesi. Kesälläkin tarvitset pitkät housut, joten ethän tule tallille shortseissa. Suosittelemme ohuiden hanskojen käyttöä kesäisin, talvella toppahanskoja. Talliltamme saat lainaksi kypärän ja huomioliivit, sekä tarvittaessa hanskat, kypärämyssyn ja haalarit. Joitain hajakoko kenkiä voimme lainata. Sidothan pitkät hiukset kiinni ratsastuksen ajaksi. Kerromme tarvittaessa lisää pukeutumisohjeita. Huom! Nyt korona-aikana emme lainaa tallilta kuin kypäriä, kenkiä ja huomioliivejä. Huomioi tämä talvipukeutumisessasi!

- Mikäli käytät omia ratsastusvarusteitasi, niin huolehdithan, että ne ovat hyvin puhdistettuja ennen meille saapumistasi. Mikäli tallilla, jossa viimeksi kävit, on ollut jokin tarttuva eläintauti, ethän tuo omia ratsastusvälineitäsi meille. Näin ennaltaehkäisemme tarttuvien eläintautien leviämistä.

- Ohjaajalla on oikeus keskeyttää/perua retki, mikäli ratsastajien tai hevosten turvallisuutta ei hänen mielestään voida taata. Kesäaikana esim ukkosilma voi hyvinkin lyhyellä varoitusajalla aiheuttaa retken peruuntumisen. Talvella pakkanen, tuuli tai liukkaus voi aiheuttaa retken perumisen/lyhentämisen. Tällöin yritämme sopia ratsastajien kanssa uuden ratsastusajan.

- Kerrothan ohjaajalle, mikäli sinulla on jokin pitkäaikaissairaus tai -vaiva, joka on syytä ottaa huomioon retkelle lähtiessä ja ohjeista tarvittaessa ohjaajaa sairautesi / vaivasi varalle. Eväsretkiä varatessa ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiasi ja -rajoitteesi (aatteellisia rajoitteita toteutamme, mikäli niiden valmistamisesta ei aiheudu merkittäviä kustannuksia / huomattavaa ajan menoa).

- Emme ole vakuuttaneet ratsastajia tallin puolesta, mutta SRL:n jäsentallina satunnaisratsastajat ovat vakuutettuja. Säännöllisesti ratsastavilta edellytämme johonkin ratsastusseuraan kuulumista tai SRL:n Green Cardia. Suosittelemme silti kaikille ratsastajille lisäksi omaa vapaa- ajan tapaturmavakuutusta. Hevosilla on vastuuvakuutus esinevahinkojen varalle, mikäli vahinko ei johdu ohjaajan tai ratsastajan omasta huolimattomuudesta.

-Ethän ruoki hevosia tai mene tarhoihin/tallirakennuksiin ilman ohjaajan lupaa. Hevosaidoissa on sähkö.

-Tallimme ja retkemme ovat savuttomia ja päihteettömiä.

-Tallillamme asuu vanha koira, joka toimii vahtikoirana. Se käy tervehtimässä, mutta ethän silitä sitä ilman lupaa, koira voi jopa vahingossa näykkäistä liian innokasta silittäjää.

- Kysy rohkeasti, jos jokin asia askarruttaa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!